Hitachi Vantara Pentaho Community Forums
Results 1 to 3 of 3

Thread: Danish characters mess up action sequence

  1. #1
    Join Date
    May 2007
    Posts
    24

    Unhappy Danish characters mess up action sequence

    If I use danish characters 'æ', 'ø' or 'å' inside an xaction file, I get the following error from the ViewAction servlet:

    Error: SolutionEngine.ERROR_0005 - Action sequence not valid (org.pentaho.core.solution.SolutionEngine)

    in the log it says this:

    org.dom4j.DocumentException: Invalid byte 1 of 1-byte UTF-8 sequence. Nested exception: Invalid byte 1 of 1-byte UTF-8 sequence.

    I'm certain that the danish characters are valid UTF-8 characters, so I suspect either something goes wrong parsing the XML - or writing it!

  2. #2
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    8

    Cool Ensure file is saved with given encoding

    Hello,
    I experienced the same problem.
    When I used special(non-ASCII) characters like č ř ž in xaction file, then attempt to run this action file resulted in error you described.

    Problem occures even when this characters are used inside <![CDATA[]]> section. (eg. if you set default value of some input) CDATA section should be ignored by parser, which is true. But encoding of characters in CDATA section still must match declared encoding.

    Ensure, that xaction file is saved with UTF-8 encoding.

    Are you using PentahoDesignStudio? Or Eclipse IDE?

    Make sure, that Eclipse saves the xaction file as utf-8, because Eclipse uses the locale by default . (which I belive is not utf-8 in your case )

    Hope this helps

  3. #3
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    135

    Default possible defect

    I am looking into this. It looks like we may have a defect in our XML parsing code where the code does not respect the character encoding specified in the XML processing instruction in the xml document (eg <?xml ... encoding='UTF-8'?>).

    If I have properly reproduced your problem, I have checked in what I believe is a fix. Please get the latest nightly build at:
    ftp://download.pentaho.org/server/1.5.5.0/build_<BIGGEST_NUMBER>/pentaho_demo_hsqldb-1.5.5.736-0.zip

    Or which ever download is appropriate for your project. This build must be dated after 7/2/07.

    Please let me know if this resolves your problem.

    If you are working with a build earlier than 1.5, please let me know, and I'll have to come up with an alternative solution.
    Last edited by sbarkdull; 07-02-2007 at 02:13 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Privacy Policy | Legal Notices | Safe Harbor Privacy Policy

Copyright © 2005 - 2019 Hitachi Vantara Corporation. All Rights Reserved.